EHBR: Eerste Hulp Bij zorgen over de Relatie
Heb je soms het gevoel dat je niet meer kan communiceren met je partner zonder ruzie te maken? Dat je niet echt jezelf kan of mag zijn binnen je relatie? Of dat de kinderen en huisdieren meer aandacht krijgen dan jij? Kijkt je partner niet meer op van het scherm als je iets probeert te zeggen? Lijk je niets meer goed te kunnen doen voor hem of haar? Is de relatie een gewoonte of zelfs een sleur geworden? Lijken er alleen nog maar verschillen tussen jullie te zijn?
Misschien is deze vorming dan iets voor jou (en voor je partner).
Hoe om te gaan met veel voorkomende moeilijkheden in relaties
In deze vorming van 6 groepssessies belichten we veel voorkomende moeilijkheden die alle koppels al eens doormaken voor een korte of langere tijd en tonen we hoe daarmee kan omgegaan worden. Deelnemers gaan aan de slag op een interactieve manier met videofragmenten en oefeningen tijdens de sessies. Deze vorming is gebaseerd op het werk en onderzoek van Sue Johnson (auteur van het boek "Houd me vast" en het Houd me Vast programma), en dat van Leslie Greenberg & Rhonda Goldman.
De vorming zal doorgaan in het najaar van 2024 en je kan deze individueel volgen, of (nog veel beter) samen met je partner.
Korte toelichting van het programma
Sessie 1
- ♦ Inleiding en verwelkoming.
- ♦ Relaties: wat hebben we geleerd over liefde van onze ouders en andere belangrijke relaties in ons leven en hoe heeft dat ons beeld over een relatie bepaald?
Sessie 2
- ♦ Wat gebeurt er juist als het misgaat tussen koppels?
- ♦ Escalerende conflicten en Duivelse Dialogen.
Sessie 3
- ♦ Emoties voelen.
- ♦ Welke diepe pijn is er verborgen onder conflicten tussen partners?
- ♦ Welke kwetsuren uit het verleden spelen nog mee?
Sessie 4
- ♦ Hoe kunnen we omgaan op een meer positieve manier leren omgaan met conflicten tussen jou en je partner door emoties en behoeftes te leren uitspreken.
- ♦ Wat blokkeert jou daarbij?
Sessie 5
- ♦ Veel voorkomende seksuele moeilijkheden bij koppels en hoe daarmee om te gaan.
Sessie 6
- ♦ Hoe verder aan de slag als je meer hulp nodig hebt en afronding van de sessies.
Praktische Informatie
Er worden maximaal 8 deelnemers toegelaten en er moeten minimaal 5 deelnemers zijn zodat deze vorming zou doorgaan.
Data: dinsdag van 17u30 tot 19u30 op de volgende data: 24 september, 8 en 22 oktober, 5 en 19 november, 3 december 2024.
Kostprijs: Het RIZIV draagt de kosten voor deze vorming via de conventie voor eerstelijnspsychologie. Het remgeld bedraagt 15 EUR per persoon voor de volledige vorming.
Locatie: OCMW Begijnendijk (nog te bevestigen)
Begeleiders: de begeleiding is in handen van Kaatje Verstraeten, klinisch psycholoog en seksuologe, samen met Erika Van Baelen, klinisch psycholoog en relatie- en gezinstherapeute.
Aanmelden via email: erika@zarja.be of kaatje.verstraeten@gmail.com